Информация по държави

Германия е доста добре познат пазар за внос на автомобили в България и все пак ще Ви разясним подробно какво трябва да имате предвид при вноса на автомобил от федералната република.

Добре познатите стъпки са следните:

1. Подписвате договор с продавача, който ви предоставя автомобила заедно с големия талон / Zulassungsbescheinigung Tei II /

и малкия талон / Zulassungsbescheinigung Tei I /

От тук си избирате дали да закарате автомобила си на автовоз или ще транспортирате на ход.

2. С двата талона и автомобила отивате до местното "Zulassungsstelle" тоест службата за регистрация на МПС , която най-често се намира в местната община  Bürgeramt. Ако автомобила е все още регистриран носите със себе си и номерата и отписвате автомобила на същото място където и подавате заявлението за транзитните номера. Ако самите служители в Zulassungsstelle-то  не ви обслужат номерата то това правите Вие сами , а именно отстранявате печатите и стикерите на специализирана за целта боргия. При регистрация на новите транзитни номера показвате старите номера с премахнатие печати и си ги запазвате или изхвъряте, както Ви е на сърце.


 Задължително преди да се наредите на дългите опашки си закупете застраховка за транзитните номера - Ausfuhrkennzeichen .

В Германия има три вида временни номера гореспоменатите Ausfuhrkennzeichen /така наречените червени номера/  - бели табели счерен шрифт и червено поле/ивица вдясно с дата на валидност - Ден, месец, година ; Kurzkennzeichen /така наречените жълти номера с жълта вместо червена ивица/ временни номера с валидност от 5 дена ,които не Ви вършат работа,  дефакто не се признават от Унгария, Сърбия, България итн. и последно Tageszulassung , така наречените жълти номера с валидност от един ден, които не Ви вършат изобщо никаква работа. ЗАПОМНЕТЕ Ausfuhrkennzeichen e това което Ви трябва !


Те са валидни от 15 дена до 1 година. С регистрация на транзитните номера от юли 2010 дължите и данък за автомобила. Данъка зависи от типа двигател /дизел - бензин и кубатурата/.  Той се начислява за всеки ден, за който са валидни номерата, като минималния срок за  е 30 дена, тоест плащате си данъка за един месец, за всеки ден отгоре се начислява подневно. 

Естествено Вас ви устройват 2 седмици да превоза на новото возило, затова сключвате застраховка за 2 седмици/ минималната / , която можете да поръчате и от интернет за около 52 евро /най-изгодния вариант/. Естествено застраховка можете да си закупите и в най-близкото място за издаване на номера. Забележете табелите / регистрационните номера се правят от часни фирми, които са в непосредствена близост до Zulassungsstele-то, а дори и в сградата на самата община. Те съответно продават и застраховки към тях. Фирмите за издаване на номерата са съответно доста свободни в определянето на цените,   ВНИМАВАЙТЕ  , за една и съща услуга може да заплатите двойно повече пари ! Най-скъпи са и най-близките фирми. Винаги питайте първо за цената ! Застраховката също може да ви струва двойно повече. Най - евтини са в интернет, но за целта ви трябва немски адрес, на който да се достави полицата по пощата. Поръчката трае от един до два дена.

И така снабдили сте се с всичко необходимо - лична карта или паспорт, Zulassungsbescheinigung Teil I , Zulassungsbescheinigung Teil II , Застрахователна полица за 2 седмици за транзитни номера /Ausfuhrkennzeichen/ със зелена карта/ зелената бланка към полицата /. От полицата ви трябва EVB-Nummer / номера на полицата.

Авомобила трябва да е свалиден технически преглед.
Печат в малия талон Nächste "HU" (Monat und Jahr), което ще рече следващ технически преглед (месец и година).

 

 

За повече информация посетете секцията Полезни съвети / Документи за сваляне.

3. Дойде и Вашия ред да бъдете обслужен. Подавате Всички документи на служитела. Той ви издава заявление за транзитните номера , и квитанция за таксите, които дължите. А те са около 30 евро за регистрацията, плюс данъка за един месец / Пример 1,6 бензин данък за година 100 евро делено на 12 месеца - 8,33 евро , ЗАБЕЛЕЖЕТЕ данъка за дизел е в пъти по-скъп /.

4.С декларацията за номерата отивате пак до мястото за издаване на номерата , фирмата която сте си избрали и връчвате бележката. Табелите ви струват в най-изгодния вариант 15 евро. Отивате с тях пак в Zulassungsstelle-то за да ви поставят стикерите. В по малките градове и села служитела идва с вас до автомобила за да констатира техническия му вид , което е формалност рядко срещана в големите градове , поради физическата невъзможност за обслужването на потока от автомобили  на ден.

5. Проверявате дали имате нужното оборудване и потегляте на път !

За повече информация прочетете особеностите в  другите държави .


Ограничения на скоростта :

В населени места 50 км/ч ,

 

Извън населени места 100 км/ч,

 

Магистрала (ако не е указно друго) - неограничена / препоръчителна 130 км/ч  /


Използването на немските магистрали е разрешено само за превозни средства с конструктивна скорост повече 60 км/ч .
При лоши метеорологични условия , когато видимостта е под 50 м , максималното ограничение на скоростта е 50 км/ч .
Ограничение за максимална скорост за превозни средства с вериги за сняг е 50 км/ч .Предпазни колани :


Задължителен за предната и задната седалка .

Деца  под 12-годишна възраст и ръст под 1,5 м трябва да използват  детска седалка (сертифицирана по ECE 44/ 03 или ECE 44/ 04 ).
Забранява се използването на детска седалка на предната седалка на превозното средство, ако въздушната възглавница не е  деактивирана.Светлини :


Препоръчително е да се използват къси светлини или дневни светлини през цялото време.
Използването на къси светлини е задължително по време на светлата част на денонощието при намалена и ограничена видимост.
Шофиране с габаритните светлини сами по себе си не е позволено. Преминаването в тунели само на светлини.Мотоциклети :


Използване на къси светлини през цялото време е задължително. Носенето на каска е задължително както за водача , така и за пътниците.Шофиране в нетрезво състояние :
Ако нивото на алкохол в кръвта  е над 0.5 промила или повече ,санкциите включват глоби и отнемане на шофьорската книжка. Ниво на алкохол в кръвта от 0 промила за водачите на възраст под 21 години или водачи, които са притежават шофьорската книжка по-малко от 2 години !
Глоби :


За чуждестранните шофьори, служителите на реда могат да изискат заплащане на глобата на място. При глоби в голям размер се оставя депозит. При отказ за заплащане на глоба може да бъде конфискувано превозото средство на водача . Шофьорите могат да бъдат глобени както за превишаване ограниченията за скоростта , така и за обида, като среден пръст например. Внимавайте с агресията на пътя в Германия е наказуема.
 На паркиралите без квитанция, /Parkschein/  в обособените зони не се поставят скоби, а получаватe фиш, най-често от 15 евро. Грешнопаркирали и препядстващи движението автомобили се преместват принудително. Този лукс може да ви струва от 160 евро нагоре.Задължително оборудване в Германия:

Комплект за първа помощ/ аптечка / е задължителен. От 07.2014 задължителна е осветителна жилетка в автомобила. При повреда извън населените места носенето на жилетка е за всички пътници , които напускат автомобила или са на пътното платно. Предупредителния триъгълник е задължителен.

Пожарогасителите не са задължителни ,но препорачителни, както и един комплект резервни крушки .A GPS базирана система за навигация , която има карти посочващи и предупреждаващи за местоположението на камери за скорост не са разрешени. Освен ако подобна фунция не е деактивирана.


Зимни гуми са задулжителни!

Задължително условие при зимни метеорологични условия е носенето на зимни гуми.
Зимни метеорологични условия включват :  сняг, лед, киша и скреж . Моля, имайте предвид, че тези условия могат също да присъстват дори ако температурата е над 0 ° С.
Германското законодателство определя, че гумите трябва да бъдат  предназначени за използват в зимни условия. Подходящи гуми обикновено се маркират с " M + S " , снежинка  или
 символ заснежена планински връх.

Гуми с шипове са забранени !Шофиране в емисионните зони / Umweltzone /  :Ограничения за движението на превозни средства се прилагат в повечето Германски градове , с цел намаляване на нивата на емисиите на фини прахови частици . Такива области са обозначени със знаци " Umweltzone " , показващи цветна винетки ( " Plakette " ) - зелено, жълто и червено.
За да влезете в тези области , трябва да залепите винетката на предното стъкло. Винетките можете да си закупите от почти всеки сервиз или на техническите центрове на DEKRA или TÜV.
Hеобходим Ви е талона на превозното средствo и 5евро за стикера. Стикера се заплаща еднократни и важи за определения регистрационен номер. Цветът на винетката може да е червен , жълт или зелен и зависи от типа на двигателя. Автомобили с червен стикер имат забрана за движение в почти всички емисионни области, жълтите стикери са разрешени в някой области, а зелените са разрешени навсякъде.


ГАЗ:

За автомобилите на течна газ - пропан бутан LPG има сравнително добре развита мрежа. Газостанции са с АСМЕ адаптер, на второ място по популярност са Байонет, и рядко се среща и българския стандарт DISCH .

Газостанции на за природна газ CNG  има доста по малко но се намират, както по градовете така и по магистралите.

ВНИМАНИЕ за разлика от България зареждането се извършва само и единствео от Вас. Не чакайте служител на бензиностанцията / газостанцията  да Ви обслужи !


Повечето бензиностанции в населените места са с работно време от 7 до 20 часа, но има и такива работещи 24 часа, предимно по магистралите.

Кредитни карти се акцептират почти навсякъде. най-разпростраени са Maestro , Visa не се акцептира навсякъде.
 

Разходи


Номера и застраховка: 190 лв
Пътни такси: 0 лв
Нощувки: 80 лв
Разходи доставка: 1000 лв