Информация по държави

1. Нужен Ви е писмен договор за покупка с продавача. Нотариална заверка не се изисква. Подписите на двете страни са напълно достатъчни.

2. Регистрационен талон на автомобила / голям и малък талон / ( Zulassungsbescheinigung Teil I , Zulassungsbescheinigung Teil II )

и техническа извадка на автомобила (  Typenschein bzw. Einzelgenehmigung ).

техническа извадка

3. Внасяте ли превозното средство на ход Ви е нужна транзитна регистрация издадена в Австрия. За целта са ви нужни  :

-регистрационния талон

-застраховка на транзитните номера

временни номера за износ

-  за автомобили до 12 години техническият преглед ("Pickerl") може да е изтекъл , но не по-дълго от 4 месеца. За автомобили над 12 години теническата заверка трябва да е валидна.

Цената на транзитните номера е около 220 евро, със застраховка до 9 дена , като 38 евро капаро за самите табели са включени в цената. Ако върнете регистрационните номера до 12 месеца капарото ви се връща.

 

 


Ограничения на скоростта за леки автомобили :
Град 50 км/ч
Извън града 100 км/ч
Високоскоростен път 100 км/ч
Магистрали 130* км/ч

( * ) Ограничение на скоростта от 110км/ч се прилага по отношение на следните магистрали в часовете между 22.00 и 5.00  : Tauern магистрала ( A10 ) , магистрала Inn долина ( A12 ) , магистрала Бренер ( A13 ) и автомагистрала Rhine Valley ( A14 ) .

Максималната препоръчителната скорост за превозни средства с вериги за сняг е 50 км/ч . Превозните средства, оборудвани с гуми с шипове не трябва да надвишават 100 км / ч по магистралите и на 80 км / ч по другите пътища.


Предпазни колани :
Задължителен за предната и задната седалка. Глоба за неспазване  € 35.

Светлини :
Светлини ( къси фарове ) от 2008 не са задължителни през деня, но са препоръчителни.

Мотоциклети :

Носенето на каски задължително.
Използването на къси светлини през деня е задължително.

Максимално допустимото ниво на алкохол в кръвта е
0,5 промила. Границата за млади шофьори , автобусни и товарни шофьори е дори 0,1 промила. Глоби : от 0,5 до по малко от 0,8 промила от 300 (до 3700 евро), от 0,8 до 1,2 от 800 (до 3700 евро) и отнемане на книжката за месец. От 1,2 до 1,6 промила 1200 евро (до 4400 евро) и отнемане на шофьорската книжка за 4 месеца. И над 1,6 от 1600 евро до 5900 и отнемане на книжката за половин година.


Глоби :
На място . Служителят на реда, издаващ  глобата следва да издаде съответно служебен бон . За по-високи
глоби, на водачите ще бъдат помолени да платят депозит , а останалата част на глобата доплатена в рамките на две
седмици . Паркирани автомобили, които пречат на движението могат да бъдат принудително преместени.


Задължително оборудване в Австрия:

Предупредителен триъгълник - Трябва да се посочи, че той съответства на Регламент ЕО 27 ( за превозни средства с повече от две колела ) .

Комплект за първа помощ, аптечка

Отразяваща жилетка  - Носенето на отразяваща жилетка ( стандарт на ЕС 471 , с червен, оранжев или жълт цвят) се изисква , при напускането на превозното средство поради авария  или злополука извън населените зони . Носенето на подобна жилетка е задължение  за всички пътуващи в автомобила . За мотоциклетисти  това правило отпада. Подобни жилетки се продават на почти всички бензиностанции по магистралите.

Зимни гуми -
Превозни средства април трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми от периода 1ви Ноември до 15ти Април,
(които трябва да бъдат маркирани M & S на страничните стени и имат минимална дълбочина на грайфера 4mm ) или всесезонни гуми, които трябва да бъдат маркирана M & S ( кал и сняг) и ако пътища имат покритие от сняг, киша или лед извън тези дати.
Теоретично вериги за сняг за летни гуми могат да се използват като алтернатива на зимни гуми.
 На практика , защото пътните условия и времето не може да се прогнозират , използването на зимни гуми е ефективно задължително.
Забележка : Юридическа отговорност на водача да извърши необходимата зимна екипировка ;

Винетки :

винетка Австрия 2009


Всички превозни средства (и двуколесни ), използващи австрийските аутобани или високоскоростни пътища трябва да са с  винетка. Стикерите  са валидни за една календарна година , два месеца или 10 дни. Залепват се на лявата страна на предното стъкло , като задължително трябва да са видими. Контрола за винетки се извършва чрез камери. Незалепянето на винетния стикер го прави невалиден. Глобата за неспазване на това правило е 120€. Глобата за манипулация на винетния стикер е 240€. Не си купувайте отлепен стикер от случайни лица. Камерите разпознават манипулирането на стикерите доста сполучливо.

 
 

Други

Средните цени на горивата в Тирол и Форарлберг са значително по-високи от тези в Бургенланд . Най-скъпо е горивото за основните проходни маршрути.

За автомобили с  АГУ се изисква адаптер DISH ( българския стандарт ) , но се намира и  също с  ACME  връзка.

От съображения за сигурност се препоръчва да  не се транспортира повече от 10 литра гориво в  резервна туба. 

С кредитна карта можете да заплатите на всички големи бензиностанции, които са отворени най-често от 7.00 до 20.00 часа. По магистрали и отчасти на бързи и големи пътища денонощно.
 

 
 
 
A9/E57 \ Bosrucktunnel: Bosruck тунел се таксува  допълнително.
A9/E57 \ Gleinalmtunnel: Gleinalm тунел се таксува допълнително./

Разходи


Номера и застраховка: 430 лв
Пътни такси: 16.6 лв
Нощувки: 100 лв
Разходи доставка: 700 лв